KalloValo USB!

Huipputuote on syntynyt! Naboo LABS on tuotteistanut KalloValon USB-kytkentäisen version!

USB-liitettävyys tekee tästä konseptista huippuedullisen ja joustavan voittajan.  Tällä karkotat kaamosmasennuksen pikkurahalla. Voit kytkeä KalloValo USB:n kannettavaasi, USB-laturiin tai auton tupakansytytinadapteriin. KalloValo USB:n tärkein ominaisuus on kuitenkin sen helppo valmistettavuus. Muistathan, että Naboo LABS:in tuotteet ovat DIY-konsepteja, sillä sinä Teet Ne Itse.

EDIT: Nyt myös paristo/akkukäyttö. Katso linkit artikkelin lopusta.

Alla näet valmiin KalloValo USB:n. Kuvassa on lisäksi valkoinen USB-laturi ja musta USB-autoadapteri.

Rakennusohje

Alkajaisiksi tarvitset USB-jatkojohdon. Voit valita pituuden itse. Me käytimme puolitoista metriä pitkää piuhaa. Piuhasta katkaistaan pois oheislaitteen puoleinen pää. Kaapelin vapaa pää avataan, jotta saadaan näkyviin sen sisällä olevat johtimet.

USB-johdon metallisukan sisältä löytyy neljä johdinta. Valistunut arvaus kertoi meille, että musta johdin on maa eli nolla, miinukseksikin sitä tavataan nimittää. Punainen on plus, siinä on viiden voltin tasajännite mustaan johtoon nähden. Kahdelle muulle johtimelle ei meillä ole käyttöä. Muista kuitenkin eristää ne kutistesukan pätkällä, ettei vahingossa synny oikosulkua jos käytät KalloValo USB:tä tietokoneeseen liitettynä. Todennäköisesti useimmissa kaapeleissa virtajohtimet on värikoodattu punainen/musta, ellei, niin joudut yleismittarilla mitaten hakemaan oikeat navat.

Kuten jo mainitsimme, kutistemuovisukalle on käyttöä. Ellet ole aiemmin tutustunut kutistesukkaan, kerrottakoon, että se kutistuu kuumailmapuhaltimella lämmitettäessä. Kutistamiseen voi käyttää varovasti myös sytkäriä tai pitää kutistettavaa johdinta juottimen vastuksen yläpuolella samalla hittasti käännellen. Eri paksuisten kutistesukan pätkien avulla kokoonpano käy kätevästi.

Ledien virranrajoitus hoidetaan tässä KalloValossa vastusten avulla. Kummallekin ledille tulee oma etuvastus. Vastuksen vastusarvo saadaan selville laskemalla kuinka suuri jännitehäviö siinä pitäisi syntyä halutulla virralla.

Käyttämämme ledit toimivat 80 milliampeerin virralla. Virta on siis 0,08 ampeeria. USB-johdossa vaikuttaa aina viiden voltin käyttöjännite. Valkoisten ledien kynnysjännite on tyypillisesti 3,1 volttia. Vähennetään viidestä voltista 3,1 volttia, jäljelle jää 1,9 volttia, joka on vastuksen osalle jäävä jännitehäviö. Vastusarvo saadaan jakamalla jännite virralla: 1,9V / 0,08 A = 23,75 ohmia. Vastusten tehonkestoksi riittää 0,25W.

Vastuksia ei välttämättä löydy hyllystä juuri tuon kokoista, joten päädyimme yhdistelmään, kytkimme sarjaan 22 ohmin ja 2,2 ohmin vastukset. Lopputulos osoittautui sopivaksi, ledin virta oli melko tarkasti 80 mA. Päätimme olla käyttämättä mitään erityistä koteloa kytkennän yksinkertaisuuden takia. Vastukset eristettiin kutistemuovilla ja ne asennettiin johdon väliin kutistemuovista ja pienestä tukipalasta tehtyyn paksunnokseen.

Kuvassa vasemmalla on USB-kaapelin pää. Siihen on juotettu kahten osaan haarautuva vastusketju. Kummassakin haarassa on 24,2 ohmin resistanssi. Siniset suojasukat vedetään vastusten päälle juottamisen jälkeen.

Tässä kuvassa vastusrimpsua paketoidaan hieman tukevammaksi. Taustalla on ikään kuin lastana toimiva bakeliittilevyn pala, joka kutistettiin samaan pakettiin vastusten ja johtojen kanssa. Levynpalan tehtävänä on estää, ettei johdon taivuttelu vaurioita vastuksia.

Ledit paketoitiin samalla tavalla kutistesukan avulla. Toimenpide näkyy seuraavissa kuvissa:

Tässä vielä lopuksi kuva valmiista kokoonpanosta:

Kytkentäkaavio:

Ledeinä käytimme 4-chippisiä, 80mA lämpimän valkeita 10 mm ledejä.

Vastuksia tarvittiin näille ledeille 2 kpl 22 ohmia ja 2 kpl 2,2 ohmia. Tehonkesto 0,25W tai enemmän. Vastuksia saa elektroniikkatarvikeliikkeistä, samoin kutistesukkaa. Vastuksia ostaessasi kysy, löytyisikö suoraan 24 ohmin vastusta, arvo on harvinaisempi, mutta saattaa löytyä. Myös 27 ohmin vastus käy, mutta virta ja sitä kautta ledin kirkkaus putoavat hieman.

Autoadapteri voisi olla vaikkapa tämä.

USB-laturi kenties tämä.

USB-kaapeleita alkaa olla jo nurkissa jokaisella, mutta jos tilaat DealExtremestä muita osia, saat sieltä halvan kaapelinkin.

Työkaluiksi tarvitset sivuleikkurit, juottimen, tinaa, kuumailmapuhaltimen ja mielellään yleismittarin.

Paristo / akkukäyttö: Ebayssa kannattaa kokeilla hakua: USB external battery. Ainakin tämä olisi varmaan toimiva, kävisi samalla varalatauslaiteeksi Ipodeille, yms. Sama tuote näyttäisi löytyvän myös DealExtremeltä ja jopa hieman halvemmalla.

Halvempi ratkaisu olisi kotelo kolmelle AA-paristolle USB-naaraspistokkeella. Tämä löytyi haulla: USB battery pack aa.

Creative Commons Lisenssi
Tämä teos kuuluu
Public Domainiin.

Mainokset

2 responses to “KalloValo USB!

  1. Olli Orkoneva

    Sain näistä ohjeista kimmokkeen, ja panin osia tilaukseen, kiitokset!

    Jos haluat kehitellä systeemiä eteenpäin, niin seuraava kohderyhmä ovat aamun busseissa/junissa matkustavat ihmiset, joilla ei ole akkua tai töpsöliä lähellä. Eli paristo/sormiakkukäyttöinen virtalähde.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s